Van Schiedam naar Parijs
7 jaar geleden besloot ik samen met een vriend de uitdaging aan te gaan om met onze longboards van Nederland naar Parijs te reizen een afstand van maar liefst 520 kilometer, en dat zonder een cent uit te geven. Gedurende tien dagen trokken we door verschillende steden en dorpen, en wat deze reis voor mij zo bijzonder maakte, was niet alleen de afstand die we aflegden, maar vooral de ervaringen en lessen die we onderweg opdeden. We kwamen in aanraking met ongelooflijke mensen die ons hielpen met eten, drinken en onderdak. Van een vriendelijke boer die ons uitnodigde voor een warme maaltijd tot een gastvrije familie die ons een slaapplaats bood; het waren deze ontmoetingen die ons hart verwarmden en ons vertrouwen in de mensheid versterkten. Natuurlijk waren er momenten dat het moeilijk was om iets te vinden. Soms waren we moe en wisten we niet waar we de nacht zouden doorbrengen, maar met een positieve instelling en vertrouwen dat er altijd een oplossing komt, slaagden we erin om door te gaan.
Voor veel mensen lijkt deze reis onmogelijk. Een longboard gebruiken voor zo’n lange afstand, en dat ook nog zonder geld, is een idee dat niet snel voor de hand ligt. Maar wat ik heb geleerd is dat er veel mogelijk is als je alles stap voor stap benadert. Deze ervaring is niet alleen een fysieke reis geweest, maar ook een reis van zelfontdekking. Het heeft me doen beseffen dat we veel sterker zijn dan we denken. Dit is precies de boodschap die ik probeer over te brengen aan de jongeren waarmee ik werk. Ik moedig hen aan om in zichzelf te geloven en te ontdekken dat met de juiste mindset, doorzettingsvermogen en geloof in jezelf, je stap voor stap tot veel kunt bereiken. Met deze reis in mijn achterhoofd, wil ik hen inspireren om hun eigen uitdagingen aan te gaan, want wie weet welke deuren er voor je open gaan als je gewoon de eerste stap zet? Vergeet niet: je bent sterker dan je denkt, en de wereld zit vol met mogelijkheden.
De kracht van stilte
Tijdens mijn reis door Azië kreeg ik de unieke kans om samen te leven met monniken. Dit was een periode van intense reflectie en groei, waarin ik niet alleen de wereld om me heen beter leerde begrijpen, maar ook mezelf. Acht uur per dag mediteren, leven in stilte en veganistisch eten; deze ervaringen leidden me naar een dieper inzicht in mijn leven en de overtuigingen die mijn realiteit vormgeven.
Voorheen vroeg ik me vaak af waarom iemand zou kiezen voor het leven van een monnik. Wat drijft mensen om alles achter te laten en te leven volgens zo'n strikte levensstijl? Na mijn verblijf begreep ik het. Een groot deel van onze realiteit wordt namelijk bepaald door onze routines en de overtuigingen die we vaak onbewust volgen. We leven in een drukke en snelle samenleving, waarin we soms vergeten hoe het is om gewoon mens te zijn. We verliezen onszelf in de chaos en de constante afleiding. Door de stilte en de contemplatie die het leven met monniken met zich meebracht, werd het voor mij duidelijk hoe belangrijk het is om stil te staan. Stilte biedt ruimte om te onderzoeken wie we zijn, waar ons gedrag vandaan komt en welke overtuigingen ons aansteken of juist tegenhouden. Het is een kans om terug te gaan naar onze basis, om opnieuw verbinding te maken met wat echt belangrijk voor ons is.
Deze lessen neem ik mee in mijn coaching. Ik moedig jongeren aan om stil te staan bij hun leven en te reflecteren op hun eigen routines en overtuigingen. Door hen te helpen de kracht van stilte en bewustzijn te ontdekken, kunnen ze beter begrijpen wie ze zijn en wat ze willen. In deze snelle wereld is het essentieel om af en toe te vertragen, om echt te voelen en te zijn. Terug naar de basis; dat is waar de ware groei en verandering begint. En zoals ik heb geleerd: als we onszelf toestaan om te vertragen en te reflecteren, ontdekken we de prachtige mogelijkheden die in ons liggen.