Werkwijze

Ahana werkwijze
Ga voor een aanpak die voor jou werkt

Oplossingsgerichte Coaching

Met oplossingsgericht coaching richt ik me  op het ontdekken en versterken van de mogelijkheden en talenten van jongeren. Bij jongeren met ADHD en autisme kan deze aanpak bijzonder waardevol zijn, omdat het hen helpt om op een positieve en constructieve manier te werken aan hun eigen doelen. In plaats van de nadruk te leggen op hun uitdagingen, worden hun successen en vooruitgang bekrachtigd. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en motivatie, wat leidt tot meer autonomie en betere copingstrategieën. Door de focus op wat wél werkt, ontstaat er een gevoel van controle en empowerment, wat essentieel is voor jongeren met neurodiverse behoeften.

Gesprek

Voor ondersteuning bij Ahana Coaching heb je een indicatie nodig. Deze moet aangevraagd worden bij de gemeente waar je woont. Ahana Coaching werkt op basis van ZIN (zorg in natura) en vanuit de PGB (persoonsgebonden budget). Beschik je hier niet over? Geen probleem. We kunnen samen kijken of je hiervoor in aanmerking komt en dit samen aanvragen. Wanneer je zonder een indicatie geholpen wilt worden, kun je ook particulier bij mij terecht. Als je minderjarig bent, verloopt de aanvraag via het Sociale Kern/wijkteam of een officiële verwijzer.


Proces

Als dit geregeld is, beginnen we met een kennismakingsgesprek. De jongeren en ouders/verzorgers krijgen de kans om vragen te stellen en iets over henzelf te vertellen. We voelen samen aan of er een click is. Tijdens de eerste sessies leer ik de jongere kennen door samen iets gezelligs te doen. Dit is een activiteit die de jongere zelf uit mag kiezen. Als we elkaar wat beter hebben leren kennen en er een vertrouwde sfeer is, maken we samen een plan van aanpak op maat. Hierbij is het belangrijk dat de jongere zich begeleidbaar en coachbaar opstelt. We stellen doelen en breken die op in kleine haalbare stappen. Gedurende het proces kan het zijn dat er al wat doelen bepaald zijn of nieuwe dingen op het pad komen waar de jongere iets mee wilt. Het kan ook voorkomen dat een indicatie verlengd moet worden. We plannen evaluatie momenten in met ouders/verzorgers of verwijzer. Hierin sturen we waar nodig bij. 


Afronding traject

Als de doelen behaald zijn, is het tijd om het coachtraject af te sluiten. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom een traject stopt. Daarom is er altijd een eind gesprek. Je ontvangt een eindevaluatie met een verslag van de ontwikkelingen. Het coachtraject bij Ahana Coaching wordt daarna afgesloten. In de nazorg plannen we nog een aantal momenten in verdeeld over een bepaalde periode. De nazorg is iets minder intensief. Uiteraard kunnen jongeren na het afsluiten van een coachingstraject altijd contact opnemen voor tips of advies.

Share by: